Vormingen

UITNODIGING 'De eerste duizend dagen' - Kinderen die gezond opgroeien, bouwen later duurzamere samenlevingen op


De eerste 1000 dagen van een kind, vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag, zijn heel bepalend voor een goede ontwikkeling. Tijdens deze periode ontwikkelen organen en hersenen zich snel en zijn ze kwetsbaar voor invloeden zoals stress, roken, alcohol, drugs, geweld, verwaarlozing, tekorten aan voedingsstoffen, sociale en psychische problemen, enz.

Een goede ontwikkeling heeft positieve gevolgen voor de rest van het leven, terwijl tekorten moeilijker ingehaald kunnen worden. Kinderen die bepaalde bouwstenen missen, lopen op latere leeftijd een groter risico op chronische aandoeningen zoals obesitas, bepaalde kankers, hart- en vaatziekten, diabetes. Als de ontwikkeling tijdens de eerste duizend dagen goed loopt, dan heeft het kind daar voor de rest van het leven baat bij.

Prof. dr. Tessa J. Roseboom, onderzoeker, pleitbezorger en hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid in het UMC van Amsterdam, neemt ons graag mee in het belang van de eerste 1000 dagen van een kind. Als biologe is zij gefascineerd door het wonder van het leven. In de afgelopen 25 jaar onderzocht ze hoe de omgeving waarin mensen opgroeien hun latere ontwikkeling en gezondheid beïnvloedt.


Wanneer: Donderdag 23 mei 2024 - 20u00


Waar:         Ecocentrum De Goren

                    Postelsesteenweg 71, 2400 Mol


Wie:           Alle geïnteresseerden


Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht.


Accreditering voor artsen wordt aangevraagd.

                 

Vorming en netwerkmoment 'Goed wonen als voorwaarde voor kwaliteitsvol leven'


Op dinsdag 14 november 2023 organiseerde ELZ Baldemore samen met het Geneeskundig Genootschap Gewest Mol het netwerkevent 'Let's talk about mental health'.


Zorg- of hulpverleners die geregeld over de vloer komen bij zorgbehoevenden hebben zich mogelijk al wel eens vragen gesteld over de omstandigheden waarin sommige zorgbehoevenden hun (oude) dag moeten doorbrengen: gebrekkige woonhygiëne, verouderde verwarmingstoestellen, ... In een aantal gevallen kunnen zich zelfs gevaarlijke situaties (bv. CO-gevaar) voordoen.


Welke minimale veiligheids- en kwaliteitsnormen zijn van toepassing in elke Vlaamse woning? Welke zijn de meest voorkomende problemen? Waar kan je deze melden? Welk vervolgtraject wordt opgestart bij dergelijke meldingen?Op al deze vragen werd een antwoord geboden tijdens dit vormingsmoment.


Download de presentatie
Vorming en netwerkmoment 'Palliatieve zorg is van iedereen! Hoe kan jij hierin je steentje bijdragen?'


Eerstelijnszones (ELZ) Baldemore, Kempenland, Middenkempen en Zuiderkempen sloegen de handen in elkaar en organiseerden i.s.m. PNAT een vormings- en netwerkmoment rond palliatieve zorg voor alle eerstelijnsprofessionals in zorg en welzijn. Dit vormings- en netwerkmoment werd in najaar 2023 4x herhaald. In onze zone ging dit door op 5 oktober 2023. Download de presentatie

Uitnodiging vorming 'Palliatieve zorg is van iedereen!'

Vorming en netwerkmoment "Let's talk about mental health"


Op dinsdag 16 mei 2023 organiseerde ELZ Baldemore samen met het Geneeskundig Genootschap Gewest Mol het netwerkevent 'Let's talk about mental health'.


Mensen ervaren meer dan gemiddeld stress. Vooral de uitdagende tijden alsook de hoeveelheid stroom aan informatie zorgt ervoor dat zelfs de doorgaans meest nuchtere medewerker nu meer stress ervaart. Op werkvlak zijn gevolgen duidelijk te voelen: verminderde focus, gedaalde prestaties, aanpassingsproblemen, spanning en stress, … Daarbovenop blijkt dit een moeilijk bespreekbaar onderwerp op de werkvloer. Nochtans toont wetenschappelijk onderzoek aan dat praten helpt.


Je kan de presentatie hier (her)bekijken.Vorming en netwerkmoment "Leefstijl als medicijn"


Op donderdag 24 november 2022 organiseerde ELZ Baldemore samen met het Geneeskundig Genootschap Gewest Mol het netwerkevent 'Leefstijl als medicijn'.


Je hoort het meer en meer. Een gezonde leefstijl heeft een positief effect op je gezondheid. Maar wat is nu precies een gezonde leefstijl? Hoe groot is dat effect precies? Hoe werkt dat? En hoe kan ik daarmee aan de slag? Op al deze vragen en meer werd een antwoord geboden tijdens dit interactief vormingsmoment.


Meer info over Arts en Leefstijl: www.artsenleefstijl.nl

.

Netwerkmoment "Stem van de Mantelzorger"


Op donderdag 12 mei 2022 organiseerde ELZ Baldemore samen met het Geneeskundig Genootschap Gewest Mol het netwerkevent 'Stem van de Mantelzorger.


Mantelzorger worden betekent voor de meeste mensen een pijnlijke confrontatie en een totale ommekeer in hun leven. Worstelen met een gebrek aan informatie, een groot stuk vrijheid inleveren, zich alleen voelen staan, twijfelen over de eigen toekomst. Mantelzorgers verdienen veel beter en vooral ook meer aandacht. Daarom heeft ELZ Baldemore mantelzorgers samen gebracht om hen een stem te geven, zowel over de problemen waarop ze botsen als over hun wensen over wat anders moet kunnen. De resultaten van deze ontmoetingen werden tijdens dit netwerkwerkevent gepresenteerd.


Download de presentatie.

Uitnodiging netwerkevent 'Stem van de Mantelzorger'


Webinar "Eetproblemen inschatten en begeleiden in de eerste lijn"


Op donderdag 18 november 2021 organiseerde ELZ Baldemore samen met Huis van het Kind Balen-Dessel-Mol-Retie en het Geneeskundig Genootschap Gewest Mol de webinar "Eetproblemen inschatten en begeleiden in de eerste lijn".


Je kan de webinar hier (her)bekijken.


Download de presentatie.


Download de fiche INNOVATE.


Webinar "Wablief? Klare taal in de eerste lijn  Gezondheidsvaardigheden voor iedereen"


Op dinsdag 25 mei 2021 organiseerde ELZ Baldemore samen met het  Geneeskundig Genootschap Gewest Mol de webinar "Wablief? Klare taal in de eerste lijn - Gezondheidsvaardigheden voor iedereen"


Gezondheidsvaardigheden zijn de vaardigheden die mensen nodig hebben voor het vinden, begrijpen en toepassen van gezondheidsinformatie en bij het nemen van beslissingen over gezondheid die passen bij hun eigen situatie.Download de presentatie met tips en links.


Download de herkenningswijzer.Webinar "Over ouderen en eenzaamheid: de kracht en valkuilen van alleen-zijn"


Op 26 november 2020 organiseerde ELZ Baldemore samen met het

Geneeskundig Genootschap Gewest Mol de webinar "Over ouderen en

eenzaamheid: de kracht en valkuilen van alleen-zijn".


Je kan de webinar hier (her)bekijken.