ELZ Baldemore vindt het belangrijk mantelzorgers wegwijs te bieden. Niet zo evident want iedere persoon én ieders zorg is uniek.
Samen zorg dragen, een netwerk aan kunnen spreken en zelfzorg zijn belangrijk om ook op langere termijn die zorg te kunnen geven die we allemaal ook ons zelf toe wensen. Daar over nadenken, een zorgpad uitstippelen, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Voorbereid zijn, weten waar je op terug kunt vallen eens de zorg zwaarder wordt, is al een hele geruststelling. Mantelzorg lijkt zo evident maar is best complex.
In onze vier gemeentes helpen we u graag verder.
Op deze pagina:
Mantelzorg is heel divers én van alle leeftijden. Het is ook een belangrijke hoeksteen in onze zorg voor anderen. Onderzoek toont aan dat 33% van de Vlamingen ouder dan 18 jaar in 2021 mantelzorg verleende. Tevens leert onderzoek ons dat 21% van de Vlaamse jongeren in de leeftijdsgroep van 11 tot 18 jaar (of 119.000 jongeren) woont bij een persoon met een langdurige ziekte of beperking.
Mantelzorg is iets wat mensen vaak ‘overkomt’ én een rol die ze vaak met graagte opnemen voor hun naaste. Deze rol opnemen is weliswaar niet evident en daarom legt het nieuwe mantelzorgplan de focus op meer zichtbaarheid, begrip en ondersteuning voor mantelzorgers.
op regelmatige basis zorgt voor een familielid, buur, vriend, kennis,… thuis of in een voorziening;
meer dan gebruikelijke zorg geeft omwille van ziekte, handicap, psychische moeilijkheden,… ;
dit doet omdat je een affectieve band hebt met die persoon.
Mantelzorg is niet te verwarren met professionele zorg. Professionele diensten die aan huis komen zoals gezinszorg of thuisverpleging, geven de hulp beroepsmatig en worden hiervoor betaald. Dit wordt de 'formele zorg' genoemd. Door deze hulp kan je als mantelzorger even op adem komen en de zorg tijdelijk uit handen geven. Om de zorgsituatie zo lang mogelijk vol te houden, is ondersteuning belangrijk. Mantelzorg is niet hetzelfde als vrijwilligerswerk. De hulp die vrijwilligers geven is wettelijk geregeld en gaat uit van een organisatie. Vrijwilligers kunnen belangrijke ondersteuning geven thuis. Dit kan in de vorm van oppas, boodschappen, vervoer,… Vrijwilligers kiezen hiervoor, bepalen zelf de intensiteit en kunnen het engagement steeds stopzetten. Bij mantelzorg is dit niet het geval. Mantelzorg overkomt je. Je rolt er in omdat iemand in je omgeving hulp nodig heeft.
Getuigenis van Rita
Rita werd niet plots mantelzorger. Ze rolde er stilletjes aan in.
Een motorongeval van haar man zo'n 39 jaar geleden had verregaande
gevolgen, die niet allemaal ineens aan de oppervlakte kwamen.
Hoe ervaart Rita het 'zorgen voor'?
Omdat zij zichzelf niet zien als mantelzorger. Jonge mantelzorgers vinden de zorg die ze opnemen vanzelfsprekend. Ze zijn vaak in die rol opgegroeid en zien niet dat zij al op vroege leeftijd een ouderrol opnemen en hun zorgtaken combineren met school en vriendschappen. Soms schamen ze zich ook, omdat ze wel zien dat het bij hen anders is dan bij anderen. Maar dat is nergens voor nodig.
© Tommy Maes
Mantelzorg binnen ELZ Baldemore
Adres:
OCMW Balen
Thuiszorgteam
Veststraat 60
2490 Balen
Contact:
Thuiszorgteam
Adres:
OCMW Dessel
Zorgteam
Pastorijstraat 2
2480 Dessel
Contact:
Marleen Joris
Adres:
OCMW Mol
Welzijnsonthaal
Jakob Smitslaan 24
2400 Mol
Contact:
Welzijnsonthaal
Adres:
OCMW Retie
Sociale Dienst
Kerhofstraat 39
2470 Retie
Contact:
Wendy Verstraelen
e-mailadressen en linken naar websites zijn aanklikbaar.
Vind hier de eerstvolgende activiteiten in onze regio.
Tip: Neem zeker ook een kijkje bij het vormingsaanbod van Steunpunt mantelzorgers.
Organiseer jij een activiteit voor mantelzorgers in 1 van de 4 gemeenten in onze eerstelijnszone (Balen, Dessel, Mol en Retie) en wil je jouw activiteit toevoegen aan de kalender op deze website? Dan kan je dat via dit formulier doorgeven.
Op de websites van de mantelzorgverenigingen vind je uitgebreide info over mantelzorg (klik op het logo).
© 2024 - ELZ Baldemore vzw | Contacteer ons