Najaarsvaccinaties


Vaccinatie tegen covid en griep is in het najaar van 2023 sterk aanbevolen voor wie meer kwetsbaar is. 


De vaccinaties zijn niet verplicht. Ze bieden bescherming tegen een ernstig ziekteverloop. Ook na het doormaken van een covid- of griepinfectie is vaccinatie aangewezen om je immuunsysteem een boost te geven.


De meer kwetsbare groepen voor griep en COVID-19 werden gelijkaardig bepaald door de Hoge Gezondheidsraad:

 • personen van 65 jaar en ouder.
 • personen die langdurig verblijven in een zorgvoorziening, bijvoorbeeld in een woonzorgcentrum.
 • personen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen: longaandoeningen, leveraandoeningen, metabole aandoeningen zoals suikerziekte, hartaandoeningen, neurologische aandoeningen zoals dementie en bepaalde zeldzame ziekten waaronder het syndroom van Down.
 • alle personen met immuunstoornissen en hun gezinsleden.
 • zwangere vrouwen.
 • personen met overgewicht (BMI > 40).
 • alle personen die in de zorgsector werken, in en buiten zorginstellingen.


Het covid-vaccin blijft gratis voor iedereen. Het griepvaccin is niet gratis. Als het voor jou aanbevolen wordt, wordt het grotendeels terugbetaald via de ziekteverzekering. Het kost dan minder dan 5 euro. Het griepvaccin haal je zonder voorschrift bij de apotheek (voor je afspraak bij de huisarts). Voor mensen die in een woonzorgcentrum of in sommige andere voorzieningen verblijven, is het vaccin gratis in Vlaanderen. Het covid-vaccin is ter beschikking waar je je afspraak plant. Het kan zijn dat je wel moet betalen voor de toediening van het vaccin (voor de raadpleging bij je huisarts). 


Tegen covid en griep zijn dus 2 aparte vaccins. Ze kunnen op hetzelfde moment gegeven worden. De vaccins worden dan op twee verschillende plaatsen op het lichaam gezet (bv. één per arm). Gelijktijdig toedienen geeft niet meer risico op bijwerkingen (kans op koorts, hoofpijn, pijnlijke arm). Je kan ook kiezen om niet op hetzelfde moment gevaccineerd te worden tegen covid en griep. Idealiter laat je je dan eerst vaccineren tegen covid. We verwachten immers dat besmettingen met covid sneller de ronde zullen doen dan griep. Vanaf september 2023 start de covid-vaccinatie in de zorgvoorzieningen. Vanaf oktober kunnen andere meer kwetsbare personen terecht bij de huisarts of (huis)apotheker. Of ze gelijktijdig toegediend kunnen worden, zal afhangen van de beschikbaarheid van de vaccins en de mogelijkheden bij je huisarts of (huis)apotheker bij wie je de afspraak tot vaccinatie maakt. 


Wil je gevaccineerd worden? Plan een afspraak! Geen afspraak = geen covid-vaccin!


De meeste huisartsen in eerstelijnszone Baldemore organiseren eigen vaccinatiemomenten. Informeer je over de exacte planning in je eigen huisartsenpraktijk!  Vaccinaties worden bij voorkeur uitgevoerd op raadpleging in de huisartsenpraktijk. Bespreek vaccinatie aan huis met je huisarts wanneer je moeilijk te been bent en je je, zelfs met hulp van derden, niet kan verplaatsen. Huisartsen kunnen kiezen om samen te werken met thuisverpleegkundigen.

De apothekers staan ook voor je klaar. Apotheken die deelnemen aan de najaarsvaccinatiecampagne, vind je terug op www.apotheek.be .


Stel vaccinatie uit als je ziek bent! Voel je je ziek, grieperig of heb je koorts boven 38°C? Stel je vaccinatiemoment dan uit. Ben je besmet met het covid-virus en heb je klachten? Je kan een vaccin krijgen vanaf 14 dagen nadat je geen klachten van covid meer hebt. Het is niet nodig om een coronatest te ondergaan voor je vaccinatie. Ook als je vorige covid-vaccinatie nog geen 6 maanden geleden is, moet je even wachten.


Heb je vragen!? Eerstelijnszone Baldemore bundelt hier alle belangrijke informatie voor burgers van Balen, Dessel, Mol en Retie.
Heb je twijfels of heb je meer persoonlijke vragen, stel ze aan je huisarts of (huis)apotheker.

Bescherm jezelf en anderen op nog meer manieren tegen ziek worden!

 • Was je handen met water en zeep.
 • Verlucht regelmatig je huis.
 • Gebruik een papieren zakdoek.
 • Hoest of nies in je elleboog.
 • Blijf thuis als je ziek bent. Draag een mondmasker op openbaar vervoer of drukke plaatsen.

SAMEN AAN HET WERK IN DE EERSTE LIJN

Huisartsen en apotheken organiseren vaccinatiemomenten tegen covid en griep in je vertrouwde omgeving. Huisartsen kunnen samenwerken met thuisverpleegkundigen.

Plan je afspraak! Check de website van je huisarts of neem contact met je huisapotheker.


HEB JE GEEN HUISARTS OF ZOEK JE EEN APOTHEEK?


Minder Mobielen Centrale

Ben je minder mobiel en kan je eigen of openbaar vervoer niet meer gebruiken om ter plaatste te geraken? De Minder Mobielen Centrale biedt vervoersmogelijkheden aan personen met mobiliteitsproblemen. 


Overzicht Minder Mobielen Centrales (MMC) in eerstelijnszone Baldemore:

MMC BALEN

Adres

Adres:

Veststraat 60

2490 Balen

Telefoon

Telefoon:

014 74 44 44

MMC DESSEL

Adres

Adres:

Pastorijstraat 2 2480 Dessel

Telefoon

Telefoon:

0800 14 201 of 014 38 90 43

MMC MOL

Adres

Adres:

Jacob Smitslaan 28

2400 Mol

Telefoon

Telefoon:

014 27 24 22

MMC RETIE

Adres

Adres:

Kerkhofstraat 39

2470 Retie

Telefoon

Telefoon:

0800 35 442 of 014 38 95 30

FAQ voor VACCINATOREN

Wij linken door naar de antwoorden op door zorgprofessionelen veel gestelde vragen.

“Mag een huisarts
vials tot vaccins
voorbereiden?”


ENKEL VOOR EIGEN GEBRUIK.

“Mag een thuisverpleegkundige vaccineren in de apotheek?”


NEEN.

“Mag een thuisverpleegkundige vaccins bestellen
in de apotheek?”


ENKEL I.O.V. ARTS.

Wat je als vaccinator moet weten over de najaarsvaccinaties 2023.

 • UITNODIGEN:
  Tussen 01 september 2023 & 15 september 2023 nodigen de huisartsen de patiënten uit o.b.v. query in het EMD. Ondersteuning wordt voorzien door de huisartsenkringen & Domus Medica (extra webinar is gepland op 07/09/23 online: https://www.domusmedica.be/vorming/agenda/webinar-najaarsvaccinatie). Vervolgens doen de apotheken aan case finding o.b.v. POPVAX (volledig actief vanaf 01.10.2023). Meer informatie vind je ook via de beroepsverenigingen (o.a. https://mailchi.mp/4af9466aa4cc/nieuwsbrief-van-seizoensvaccinatie-2023-augustus ) of je lokale aanspreekpunten.

 • BESTELLEN:
  Vanaf 04/09/2023: CRA’s kunnen COVID-vaccins bestellen via Vaccinnet.
  Vanaf 11/09/23: Huisartsen & apotheken kunnen COVID-vaccins bestellen via Vaccinnet.

  Bestel je als huisarts rechtstreeks bij Vaccinnet (per doos van 10 vials met meestal in praktijk 7 vaccins uit 1 vial), zorg ervoor dat je deze voorraad zelf kan opgebruiken. Deze voorraad kan niet doorgegeven worden aan een vaccinator buiten je eigen huisartsenpraktijk. Maak afspraken met een apotheek om losse vials of opgetrokken vaccins op te halen. Spreek tijdig een apotheek aan, want ook zij moeten voldoende -niet te veel, niet te weinig- voorraad aanleggen.

 • VACCINEREN:
  Reken een levertijd van 10 werkdagen na je bestelling via Vaccinnet.
  Voor een bestelling op bijv. 11/09/23, zal de levering ten laatste op 25/09/23 plaats vinden.
  Beperk overschotvaccins tot een absoluut minimum! Voorzie een eigen reservelijst om overschotvaccins op te vangen!